');

نمایه سازی کتاب و پایان نامه

نمایه سازی کتاب و پایان نامه,نمونه نمایه کتاب,چگونگی نمایه سازی,اصول نمایه سازی,نمایه سازی در ورد,نمایه سازی در فناوری اطلاعات,نمایه در جدول,نمایه کتاب در جدول,انواع زبان های نمایه سازی,نرم افزار نمایه سازی,نمایه سازی اسناد,نمایه سازی پایان نامه,نمایه سازی چیست,نمایه سازی پایان نامه ها,نمایه سازی پس همارا,نمایه سازی پاورپوینت,پروژه نمایه سازی,نمایه سازی معنایی پنهان,تعریف نمایه سازی پیش همارا,نمایه سازی مقاله چیست,نمایه سازی مقاله,نمایه سازی مقالات,نمایه سازی مقالات در isc,نمایه سازی مقالات در سیویلیکا,نمایه سازی مقالات یعنی چی,نمایه سازی یک مقاله,مقاله نمایه سازی و چکیده نویسی,انواع نمایه سازی,نمایه سازی متون,نمایه,نمایه سازی متن,نمایه سازی کتاب,نمایه اینستا,نمایه سازی چکیده نویسی چیست,فهرست نمایه در ورد,فهرست نمایه,فهرست و نمایه در جدول,فهرست و نمایه,فهرست نمایه های بین المللی,نمایه سازی اتوماتیک,نمایه سازی اتوماتیک کتاب,نمایه سازی اتوماتیک پایان نامه,نمایه سازی اتوماتیک مقاله,نمایه سازی خودکار متون,نمایه سازی خودکار,نمایه سازی دستی

نمایه سازی کتاب و پایان نامه

ثبت سفارش سفارش پایان نامه
درخواست استخدام سفارش پایان نامه

  دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳ | 21:28   0 نظر    بازدید


نمایه سازی کتاب و نمایه سازی پایان نامه

نمایه چیست؟

نمایه در زبان فارسی معادل کلمه Index در زبان انگلیسی است.

این واژه در حقیقت ریشه دز زبان لاتین دارد که به صورت واژه Indic به کار می رفت و به معنای «دلالت‌ کردن» یا «نشان‌ دادن» بود.

این واژه در زبان فارسی با واژه «فهرست» مترادف است. به فهرستی از موضوع‌ ها، واژه ‌ها، نام ‌ها، عبارت‌ ها و مواردی از این دست که همراه با نشانی یافتن آنها تهیه می شود، نمایه می گویند.

به مراکزی که نشریه ها و کتاب ها را بر اساس معیارهای پذیرفته شده، طبقه‌ بندی می کنند و در دسترس متقاضیان خود قرار می‌ دهند، «نمایه نامه» گفته می شود.

اگر نمایه‌ نامه‌ ای را نشریه ای بررسی و تأیید کند، نام آن نشریه، در فهرست نشریه های مورد تأیید آن نمایه نامه قرار داده می شود.

بنابراین، متقاضیان می توانند مشخصات، چکیده و گاهی اوقات، متن کامل آن مقاله را، به صورت چاپی یا الکترونیکی، در آن نمایه نامه جست و جو کنند و به دست بیاورند.

نمایه سازی بریتانیا، استانداردی را در این زمین ارائه داده است.

بر این اساس، نمایه، سیاهه ای نظام‌ یافته از مدخل ‌هاست که به استفاده کننده ها در مکان یابی سند، کمک می کند. در حقیقت، نمایه بین منابع اطلاعاتی و استفاده‌کننده یا کاربر، خط ارتباطی به شمار می رود.

انواع نمایه ‌ها

نمایه‌ ها دو دسته کلی دارند:

  • نمایه توصیفی
  • نمایه موضوعی

در ادامه هرکدام از آنها توضیح داده می شوند.

نمایه توصیفی (Descriptive Index):

اگر نمایه ای اسناد را بر اساس ویژگی های اطلاعاتی غیر موضوعی، که به اطلاعات کتاب شناختی موسوم هستند، فهرست و طبقه بندی کند، آن نمایه توصیفی نام دارد.

نمایه موضوعی (Subject Index):

اما نمایه موضوعی، نمایه ای است که اسناد را برپایه زمینه‌ های اطلاعاتی آن، که بار موضوعی دارد، فهرست می کند. بنابراین در این نوع نمایه، دسترسی به اسناد از طریق موضوع انجام می شود.

آنچه در نمایه ‌سازی موضوعی، اهمیت دارد این است که باید نسبت به نوع و دامنه مطالب سند و نیز تحلیل موضوعی آن، شناخت لازم را داشته باشیم.

نمایه‌ سازی چیست؟

نمایه سازی تعریف های بسیار و متعددی دارد. اگر این تعریف های گوناگون را با یکدیگر تلفیق و ترکیب کنیم، تعریف جامع و کاملی از این واژه به دست خواهد آمد.

یک تعریف بسیار ساده نمایه سازی، عبارت است از «ثبت و ضبط کردن محتوای اطلاعاتی اسناد با به کارگیری روش های متفاوت، با هدف سازمان دادن اطلاعات برای بازیابی آسان».

به ‌عبارت دیگر، نمایه ‌سازی، اختصاص دادن واژه‌ ها یا اصطلاحات به اسناد، به ‌منظور توصیف محتوای آنها برای بازیابی در مراحل بعد است.

اهداف، کارکردها و مراحل نمایه‌ سازی

یکی از اهداف نمایه سازی، آماده کردن اسناد برای بازیابی است.

در واقع نمایه ‌سازی با این هدف انجام می شود که میزان دسترسی مراجعه کننده ها به مطالب موضوعی مورد جستجو، افزایش یابد. به همین دلیل، نمایه‌ سازی‌ ها از نظر جامعه استفاده ‌کننده و نیز نیازهای اطلاعاتی آنها، با یکدیگر تفاوت دارند.

عوامل متعدد و گوناگونی در اهداف نمایه سازی مؤثر هستند:

  • مانند گزینش مواد از میان مطالب منتشر شده
  • توجه به موضوعی خاص
  • جهت گیری زبانی
  • توجه به مدرک و منبعی خاص و مواردی از این دست.

نمایه‌ سازی سه کارکرد دارد:

  1. موضوع اطلاعاتی اسناد را فشرده می کند.
  2. برای تطبیق و یکسان کردن زبان سند و زبان کاوش، به صورت واسطه به کار می رود.
  3. به صورت ابزاری کارآمد، بر چگونگی تدوین راهبردی کاوش در جستجوی اطلاعات، نظارت می کند.

برای نمایه‌ سازی های ساده، دو مرحله تعریف می‌ شود:

مرحله اول: در مرحله اول، نمایه ساز، سند را برای تعیین موضوع و محتوای آن، تجزیه و تحلیل می کند.

مرحله دوم: در این مرحله، محتوای موضوعی به واژگان نمایه ای تبدیل می شود.

البته نمایه‌ سازی فرآیندی است که در چند مرحله انجام می شود:

  1. مشخص کردن محتوای سند
  2. بازنمود مفاهیم سند، به کمک توصیفگرهای اصطلاح‌ نامه
  3. ثبت و ضبط اطلاعات
  4. بازبینی نهایی

تاریخچه نمایه ‌سازی

در قرن های پیش، دانش هایی که ثبت و کتاب هایی که نوشته می شدند، بسیار اندک بودند و هریک از آنها را می شد در یک یا چند موضوع از مجموعه دانش های بشری جای داد.

اما هرچه به زمان حال نزدیک تر می شویم، حجم سندها و داده های علمی به سرعت افزایش پیدا کرد و محتواهای اطلاعاتی بیش از پیش فشرده شدند. به همین دلیل، لزوم دسترسی سریع به مطالب علمی و دسترسی آسان و نیز خلاصه تر شدن اطلاعات، افزایش پیدا کرد.

در ابتدا نمایه‌ سازی ها بسیار ساده و به شکل سنتی انجام می شدند. به این صورت که کلمه های اساسی متن را جمع آوری و آنها را بر اساس حروف الفبا مرتب می کردند و با هر کلمه، شماره صفحه یا صفحه های حاوی اطلاعات مورد نظر را مشخص می ساختند.

در واقع، این نمایه سازی ساده، فقط به جمع آوری کلمه ها می پردازد و خواننده را به صفحه های مورد نظر ارجاع می‌ دهد. اما اکنون نمایه سازی سطحی بالاتر از این دارند و دارای جنبه های علمی نیز هستند.

تعریف نمایه‌ سازی

در حقیقت امروزه نمایه سازی به این صورت تعریف می شود:

  • استخراج محتوای اطلاعاتی
  • ثبت محتوای اطلاعاتی
  • کاربرد روش‌ های گوناگون ذخیره و بازیابی اطلاعات
  • ایجاد بایگانی متناسب

گستره تحقیق ها و پژوهش ها، پس از جنگ جهانی دوم، گسترش بیشتری پیدا کرد. بنابراین به کارگیری روش های سنتی و قدیمی، برای کنترل اطلاعات امکان پذیر نبود.

در سال 1961، در حوزه نظام های بازیابی اطلاعات، اولین کتاب نظری منتشر شد. نویسنده این کتاب، فردی به نام ویکری بود. او هدف و انگیزه خود را از انتشار این کتاب، رشد سریع انتشارات و بررسی روش‌ های نمایه‌ سازی در کتابداری بیان کرد.

پس از آن، تلاش ها در این زمینه، افزایش پیدا کرد. در دهه 1970 میلادی، در حوزه بانک های اطلاعاتی و سیستم های خودکار پیوسته، پژوهش های فراوانی انجام شد.

کاربرد نظام های بازیابی اطلاعات

همچنین در دهه های بعد یعنی 1980 میلادی، کاربرد نظام های بازیابی اطلاعات، در دو جنبه افزایش یافت:

  1. جنبه اول، کاربرد نظام‌ های تمام ‌متن بود که تا قبل از این دهه، فقط از نمایه‌ ها و چکیده ‌ها، در بازیابی متن استفاده می‌ شد.
  2. جنبه دوم، گسترش نظام‌های پیوسته مورد استفاده غیرمتخصصان بود.

در دهه بعد، بر حجم منابع ذخیره اطلاعات رایانه‌ ای، افزوده شد. تصویرها و اطلاعات ارائه شده و راه نمایش اطلاعات، به صورت متفاوتی در دسترس قرار گرفت. اما ظهور اینترنت در این دهه، تحول و تغییر بزرگی را در جهان به وجود آورد.

پیش از ظهور اینترنت، ناشران اطلاعاتی بسیار کم بودند.

اما امروزه در تمام جهان، افراد بسیاری وجود دارند که به تولید و دسته بندی اطلاعات مربوط به خود می پردازند و با استفاده از صفحه های خانگی، اطلاعات خود را در دسترس دیگران می گذارند.

در حال حاضر، جنبه ها و رویکردهای تازه ای در بازیابی اطلاعات به وجود آمده است که دلیل آن، حجم وسیعی از اطلاعات است؛ مخصوصاً اطلاعاتی که روی شبکه جهانی وب موجود هستند.

در عصر انفجار اطلاعات، پدیده نوظهوری به وجود آمده است و آن، ارزیابی پژوهش، پژوهشگران و دانشمندان است.

همچنین امکان شناخت و دسترسی به منابع مورد نیاز مراجعان، در میان انبوهی از متون، فراهم شده است.

در این میان، یکی از ابزارهای مهم ارزیابی دانشمندان، پژوهشگران، سازمان‌ ها، دانشگاه‌ ها، دانشکده ‌ها و مؤسسه ها، نمایه ها هستند.

نمایه ها بستری به وجود می آورند تا عرضه کتاب‌ شناختی مقاله های علمی، ارزیابی کمّی و کیفی تولیدات علمی، مطالعه تاریخ و ساختار علم، شناخت رابطه بین استنادها و ترسیم ساختار موضوعی رشته ‌های علمی فراهم شود.

رویکردهای اصلی در نمایه‌ سازی

نمایه‌ سازی دو رویکرد کلی دارد:

رویکرد سندگرا

رویکرد کاربرگرا

رویکرد سندگرا: در این رویکرد، نمایه ساز طبق بررسی و تحلیل هر سند، محتوای موضوعی آن سند را به دست می دهد.

در واقع هدف این رویکرد این است که سندها به صادقانه ترین شکل ممکن بازنمایی شوند و از اعتبار بازنمایی برای مدت طولانی، اطمینان حاصل شود.

در این رویکرد، واژگان نمایه فقط بر پایه بررسی و تحلیل سند انتخاب می شوند و به کاربردهای متفاوت هر فرد از سند، توجهی نمی شود.

رویکرد کاربرگرا: اما در رویکرد کاربرگرا، نیازها و پرسش های کاربران، برای واژگان نمایه در نظر گرفته می شود؛

برخلاف رویکرد سندگرا که نیازهای کاربران نادیده گرفته می شود.

طبق این رویکرد، نمایه ساز وظیفه دارد هنگامی که می خواهد محتوای موضوعی سند را تعیین و واژگان نمایه ای را انتخاب کند، نیازهای اطلاعاتی کاربران و همچنین واژه های مورد استفاده آنها را در نظر بگیرد.

بنابراین نمایه ساز باید در زمینه شناخت نیازهای کاربران دانش کافی را داشته باشد تا بتواند محتوای موضوعی سند را به خوبی مشخص کند.

نحوه نمایه سازی پایان نامه ها در مرکز اطلاعات و مدارک علمی ایران گروه پژوهش ساوالان.. سایت سکلو 02166003007

ensani.ir

مطالعات ملی کتابداری و سازماندهی اطلاعات (کتاب سابق). نحوه نمایه سازی پایان نامه ها در مرکز اطلاعات و مدارک علمی ایران. نویسندگان: ... منبع: کتاب 1381 شماره 50.


دانلود پایان نامه نمایه سازی ( Indexing ) - مرکز نمیه سازی آنلاین پژوهش ساوالان.. 09128391688

elearnica.ir

دانلود پایان نامه های نمایه سازی ( Indexing ) از معتبرین دانشگاههای دنیا با ترجمه فارسی عنوان به همراه ده ها موضوع مرتبط با فرمت PDF.


نمایه نامه ها - گروه کتابداری سایت سکلو 02166003007

refwiki.um.ac.ir

نمایه نامه ها یکی از ابزارهای سنتی نمایه سازی هستند که با وجود پیشرفت های گسترده فناوری ... این نوع نمایه علاوه بر نمایه نامه در پایان کتاب ها نیز اغلب به چشم می خورد.


تعریف نمایه‌سازی - موسسه انتشارات پژوهشی سلکو - سامانه پیامکی: 5000203241

daneshafarand.ir

طبق استاندارد نمایه‌سازی بریتانیا، نمایه، سیاهه نظام‌یافته مدخل‌هایی است که ... تا چند قرن پیش، مجموعه دانش‌های ثبت‌شده بسیار کم و تعداد اندکی کتاب نوشته شده بود.


ارزیابی نمایه پایان کتابهای فارسی حوزة علوم کتابداری و اطلاع رسانی - 09305740756

lis.aqr-libjournal.ir

اصالت/ ارزش: در این پژوهش، محقق تفاوت یا معناداری نمایه را با لحاظ کردن معیارهای ارزیابی استاندارد ایزو مورد کند و کاو قرار داده است.


نمایه (Index) - وبسایت نمایه سازی کتاب و نمایه سازی پایان نامه آنلاین

isi20.ir

مقاله نویسی ISI · استخراج مقاله از پایان نامه · ویرایش و ارسال مقالات برای مجلات ... این کتاب از جانب «ویکری» رشد سریع انتشارات و بررسی روشهای نمایه سازی است.


راهنمای ایجاد کردن نمایه در پایان نامه و کتاب در لاتک - سایت سلکو SELCO.IR

aparat.com

برای این که در پایان نامه یا کتاب یک فهرست نمایه ایجاد کنید مراحل زیر را به دقت انجام دهید ابتدا بسته ها و دستور زیر را در قسمت پری امبل قبل از ...


تهیه فهرست نمایه در کتاب و پایان نامه سایت سلکو از گروه پژوهش ساوالان.. 09305740761

nastinfo.nlai.ir

ﭘﮋﻭﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ ﺗﺤﻠﻴﻞ ﻭ ﺑﺮﺭﺳﻰ ﺟﺎﻣﻊ ﺁﺛﺎﺭ ﻓﺎﺭﺳﻰ ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺍﺯ ﺟﻤﻠﻪ ﻛﺘﺎﺏ، ﭘﺎﻳﺎﻥﻧﺎﻣﻪ، ﻭ ﻣﻘﺎﻟﻪ. ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺍﺯ ﺍﺑﺘﺪﺍﻯ ﻃﺮﺡ ﻣﺒﺤﺚ ﻧﻤﺎﻳﻪﺳﺎﺯی ﻭ ﭼﻜﻴﺪﻩﻧﻮﻳﺴﻲ ﺩﺭ ﺣﻮﺯۀ ﻛﺘﺎﺑﺪﺍﺭﻯ ﻭ ﺍﻃﻼﻉﺭﺳﺎﻧﻰ. ﺩﺭ ﺍﻳﺮﺍﻥ ﭼﺎپ ﻭ ﻣﻨﺘﺸﺮ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ.


فرآیند نمایه سازی پایان نامه ها - دانشگاه علوم پزشکی ایران - سایت ایجاد فهرست نمایه سلکو SELCO.IR

libsoh.iums.ac.ir

فرآیند تهیه و فهرست نویسی کتاب های الکترونیکی ... فرآیند نمایه سازی پایان نامه ها ... فرآیند درخواست کتاب و مقاله الکترونیک.


راهنمای ایجاد کردن نمایه در پایان نامه و کتاب در لاتک | تایپ پژوهش ساوالان.. 02166003007

donpro.ir

برای این که در پایان نامه یا کتاب یک فهرست نمایه ایجاد کنید مراحل زیر را به دقت انجام دهیدابتدا بسته‌ها و دستور زیر را در قسمت پری‌امبل قبل از ...

دیدگاه خود را بیان کنید